Zdrowie

Metale ciężkie w naszym jadłospisie – czy musimy się ich obawiać?

Reprezentatywnym przykładem groźnych substancji są metale ciężkie. Ich nadmiar w tkankach człowieka wywołuje wiele schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, nowotworów i uczuleń o ciężkim przebiegu, na co wpływa rozregulowanie systemu immunologicznego czy pojawienie się mutowania genów. Ponadto np. rtęć czy miedź rozpoznaje się jako zagrożenia chemiczne, co może mieć przyczynę w obecności w artykułach spożywczych – ich stężenie zależy od stanu środowiska. Czy to, co jemy, zawiera metale ciężkie? Jak działa soeks ecovisor f4?

Żywność skażona metalami ciężkimi

Obecność metali ciężkich w pożywieniu jest częstym powodem zatruć, tak przewlekłych, jak i ostrych. Epizody objawiające się gwałtowną reakcją mogą być spowodowane przez takie pierwiastki jak astat, rtęć czy miedź. Dopiero po minięciu dłuższego czasu mogą ujawnić się choroby o podłożu toksycznym, przez cały okres inkubacji przyjmując formę bezobjawową. Jak wpływają na organizmy żywe te substancje? Metale ciężkie wprowadzają zakłócenia do reakcji z aminokwasami oraz zakłócają wydatkowanie energii. Naddatek metali ciężkich w środowisku może doprowadzić do masowego zwiększenia liczby zgonów z powodu chorób nowotworowych. Do twojego ciała metale ciężkie dostają się po kontakcie ze skórą, przez drogi oddechowe oraz z pokarmem. Kiedy już to uczynią, odkładają się w znacznym stopniu w miejscach związanych z detoksykacją, czyli w wątrobie i nerkach. Fachowe źródła dostrzegają kości, mózg i mięśnie jako kolejne usytuowanie tego stężenia. Dla zdrowego życia konieczne jest określenie wartości liczbowej, gdy wchłaniamy sporo metali ciężkich w jedzeniu w konkretnej jednostce czasowej. Z tego powodu powstał wskaźnik PTWI (Provisional Tolerance Weekly Intake) , czyli okresowe pobieranie metali.

Uważaj na miedź czy rtęć w Twoich produktach spożywczych

Wiele osób nie ufa zawartości etykiety artykułów spożywczych i samemu próbuje dociec tego, co zawiera dany towar. Ciekawym sposobem okazuje się tester żywności – soeks ecovisor f4. Niezależnie od tego, czy ktoś zna zalety tego detektora, czy sprawa pozostaje w sferze przypadku, musi poznać prawdopodobieństwo obecności tych metali w popularnych produktach:

Ołów – znane produkty to buraki, seler, marchew, a także mięso wieprzowe i napoje sztuczne dosładzane.

Kadm – jego głównymi źródłami są zboża i produkty zbożowe (chleb, makaron, ryż, kasza) oraz warzywa, dotknięte problemem mogą być też owoce morza i ryby, runo leśne, wyroby czekoladowe, siemię lniane, względnie podroby.

Rtęć – jest zawarta w zawierają ją niektóre gatunki ryb i zwierząt morskich – znajdziemy ją m.in w rekinie, soli, mieczniku, węgorzu, grenadierze, gardłoszu, morszczuku, łupaczu, ośmiornicy, krabie, kurce oraz konserwach rybnych.